geri dön

22 KASıM 2010

Kasım 19, 2010 - Cuma günü
22 KASıM 2010

22 KASIM 2010 PAZARTESİ GÜNÜ DİŞ HEKİMLİĞİ GÜNÜ KUTLAMALARI NEDENİYLE SAAT 10:00' DA ATATÜRK PARKINDAKİ ANITTA TÖRENİMİZ VARDIR.

BÜTÜN MESLEKTAŞLARIMIZI BEKLİYORUZ.

DİŞ HEKİMLİĞİ GÜNÜ KUTLAMALARI NEDENİYLE YAPILAN ETKİNLİK FOTOĞRAFLARI VE BAŞKAN HASAN YAMAN' IN BASIN AÇIKLAMASI AŞAĞIDADIR.

BAŞKAN HASAN YAMAN'IN BASIN AÇIKLAMASI;

 

Saygıdeğer Meslektaşlarım, Değerli Basın mensupları


“22 Kasım Dişhekimliği Günü” dolayısı ile düzenlediğimiz basın toplantısına hoş geldiniz. Sizleri Yönetim Kurulumuz adına saygıyla selamlıyorum.

 

Bugün Türkiye’de ‘Bilimsel Dişhekimliğinin’ 102. yılını, Dişhekimleri Odaları ve Türk Dişhekimleri Birliğinin de 25. yılını kutlamaktayız.

Bu süre içerisinde mesleğimize ve meslek odalarımıza hizmet edip aramızdan ayrılan çok değerli meslek büyüklerimizi rahmet ve minnetle anıyoruz.


Saygıdeğer meslektaşlarım, Değerli basın mensupları


Bugün ülkemizde 21 binin üzerinde dişhekimi, bir kısmımız kamuda, bir kısmımız üniversitelerde, bir kısmımız silahlı kuvvetlerde ve bir kısmımız da serbest olmak üzere mesleğimizi icra etmekteyiz.

Hepimizin ortak hedefi insanlığa hizmet etmektir. Amacımız sağlıklı ağızlar, sağlıklı bireyler, sağlıklı bir nesil ve en nihayetinde sağlıklı bir toplumdur. Bunu yaparken temel düsturumuz insana saygı, ona tıbben en iyi hizmeti verebilme aşkı ve bizlerin mesleğimize, meslektaşlarımıza ve insanlığa karşı davranışlarını düzenleyen, bir nevi anayasamız olan deontolojiye bağlılığımızdır. Yani bir hekim her ne olursa olsun yanlışlık içine giremez girmemelidir.


Saygıdeğer Basın mensupları


Bilimsel Dişhekimliğinin 102.yılına geldiğimiz bu günlerde, Dişhekimliği alanında bilimsel olmayan, gayri ahlaki, popülist politikalar sonucu hem hekimler hem de hastalar derin sıkıntılarla karşı karşıyadır. Çok zor ve sıkıntılı bir eğitimden geçerek dişhekimi olan bizleri hekim olarak değil, kendi popülist politikalarının kölesi gibi gören yaklaşımlardan dolayı sıkıntılıyız. Bu sıkıntılarımız her geçen gün artmakta ve sorunlar çözülemez hale gelmektedir. İnsanların ağızlarındaki tedavileri çok basit olarak görüp, kamuda ihaleyle en ucuza diş yaptıran, yapılan tedavi başına prim vererek bir hekimin bakabileceğinden fazla hasta bakması için uğraşan, buna karşı çıkan hekim arkadaşlarımızı işten atmakla tehdit eden zihniyet ancak cahiliye devrinin karanlık zihniyetiyle eşdeğerdedir.


Değerli Basın mensupları

Bizler devletin sağlıktan elini çekmesini arzu etmiyoruz. Devlet sağlığın içinde tam olmalıdır. Bu sosyal devlet ilkesi gereği olması gereken bir durumdur. Ancak, Sağlık Bakanlığı daha önce de defalarca söylediğim gibi tedavi edici hizmetleri değil, koruyucu hizmetleri sunmalıdır. Yani gelecek nesillerin ağız ve diş sağlığını garantiye alacak hizmetleri vermelidir.

Hala, Türkiye Cumhuriyeti Devletinin 20 yıl sonraki ağız sağlığının haritası yoktur. Bırakın 20 yılı 10 yıl 5 yıl sonrayı bile görebilecek araştırmalar yoktur. Bugün bazı İskandinav ülkelerinde Dişhekimliği fakültelerinin kapatıldığını, bizde ise Dişhekimliği fakülte sayısının 30 un üzerine çıktığını söylersem eminin aradaki fark daha iyi anlaşılmış olacaktır.

Tüm dünya sağlık örgütlerinde, bilimsel bir öngörü vardır, diş tedavisi en iyi özelden verilir diye ancak, ne hikmetse bizdeki Sağlık Bakanlığı bunu görmemekte ve nedeni belli olmayan bir kinle, serbest dişhekimlerini yok etmeye uğraşmaktadır. Gerçekten sağlıkta hemen her branşta dışardan hizmet alımı yapılırken, sadece diş tedavisinde insanlar dışardan hizmet alamamaktadır. SGK ya yıllarca prim ödeyen vatandaşlarımıza tek adres olarak iptidai şartlarda kurdurdukları merkezlerden hizmet alımına mecbur tutmakta ve burada çalışan meslektaşlarımızı da hasta yoğunluğu ve bu yoğunluğun getirdiği sıkıntı ile karşı karşıya bırakmaktadırlar. Uygulamaya yeni konulan Hekim sorumluluk sigortasını da çıkarma nedeni sadece sorumluluğu üzerlerinden atabilmek içindir. Burda da köle gibi çalıştırdıkları hekimleri tüm sorumlulukla karşı karşıya bırakmışlardır. Buradan ADSM ler de çalışan arkadaşlarıma sesleniyorum. Günde 16 hastadan fazla hastaya bakmayın. Eğer bu şekilde fazla hastaya bakacak olursanız yapacağınız tedavilerin başarı şansı azalacaktır. Yine çok hastaya bakmak burada çalışan hekimlerde bedensel ve ruhsal sıkıntılara neden olacaktır. Bizim öngörümüz her yarım saatte bir hastanın alınmasıdır.


Değerli Meslektaşlarım, Saygıdeğer Basın Mensupları


Görüldüğü gibi dişhekimliği alanında ülkemizde bir geriye gidiş vardır. Bu gidiş gün geçtikçe hızlanmaktadır. Eğer dişhekimi muayenehaneleri sürekli kapanıyor, Dişhekimliği fakültelerinin sayısı ve öğrenci kontenjanları artıyorsa, kamuda istihdam edilen dişhekimi sayısı artıyorsa halkın ağız diş sağlığında ciddi sıkıntılar var demektir. Bu sıkıntıların kaynağı bilhassa Sağlık Bakanlığı ve onun uygulamalarıdır. Yıllarca muayenehanesinde hizmet verdikten sonra, günün şartlarından dolayı muayenehanesini kapatıp kamuya geçmek zorunda kalan, çocuğunu ve eşini burada bırakıp Van’da, Adıyaman’da çalışmak zorunda kalan meslektaşlarımın çilesi ve sıkıntısını unutmayacağız. Birbirimize kenetlenerek bu durumu halkımızın desteği ile aşacağımızdan hiç şüphemiz yoktur. Son olarak sloganımızı tekrarlayarak sözlerime son vermek istiyorum. “KÜLTÜR AĞIZDA BAŞLAR, KÜLTÜRÜN AĞIZDA BAŞLADIĞINI ANCAK, KÜLTÜRDEN NASİBİNİ ALMIŞ İNSANLAR BİLİR”


Saygılar sunuyorum.


Dt. Hasan YAMAN

Adana Diş Hekimleri Odası Başkanı