geri dön

İmplant

İmplant, eksik olan dişlerin fonksiyon ve estetiğini tekrar sağlamak amacıyla çene kemiğine yerleştirilen ve özel malzemeden yapılan yapay diş kökleridir. Doğal dişlere en iyi alternatiftir. Geleneksel köprü ve protezlere göre daha iyi konuşma ve çiğneme fonksiyonu sağlar. Doğru teşhis, yeterli bilgi, tecrübe ve ekipmanla uygulandığında implant, hasta ve hekim açısından olağanüstü başarılı sonuçlar verebilen bir tedavi şeklidir.

İster tek diş, isterse birden fazla diş eksikliğinde eğer implant yerleştirmeye uygun miktarda kemik varsa her vaka için implant yapılabilir.

İmplant vidaları belirli kalınlığı ve genişliği olan yapılardır. Bu nedenle implant konulması gereken bölgede, çene kemiğinin, bu implant vidasını kabul edecek yükseklik ve genişliğe sahip olması gerekmektedir. Varolan kemiğin kalitesi de implant başarısını etkileyen faktörlerden birisidir. Ayrıca tedaviden önce ve implant ağızda kaldığı sürece dişetlerinin tamamen sağlıklı olması gerekmektedir. Hastanın genel sağlık durumu iyi olduğu sürece implant uygulamasını engelleyecek bir üst yaş limiti yoktur ancak kemik gelişimi tamamlanmamış çok genç hastalara ve ağız hijyenini yeterli yapamayan hastalara uygulanması tercih edilmez.

Implantlar kemik ile birleşmesini (Osteointegration) sağlamak için 3-6 ay boyunca kemik içinde bırakılır. 

İmplantların ağız içindeki yabancı cisimler olduğu düşünülürse temizliklerinin en az kendi dişleriniz kadar hatta daha da iyi yapılması gerekmektedir.

İmplantlar üzerine yapılacak protezler değişik tipte olabilir.

İmplant riskli midir?
Ağız içi ya da dışı tüm cerrahi işlemlerde gözlenebilecek risklerin ötesinde bir risk söz konusu değildir. Lokal anestezi altında ağıza yerleştirilir. Erken dönemde enfeksiyon ve alerji, protezlerin tamamlanmasından sonraki geç dönemde ise yetersiz ağız temizliğine bağlı iltihaplanmalar gibi problemler ortaya çıkabilir. Özellikle erken dönem iyileşmesi sırasında sigara kullanmak enfeksiyon riskini arttırmaktadır.

İmplant tedavisi hangi vakalarda ne avantajlar sunar?
Dişleri olmayan fakat hareketli protezleri aşırı bulantı, refleks, ileri derecede çene kemiği erimesi gibi çeşitli nedenlerle kullanamayan kişilerde implant ilk düşünülmesi gereken yönetmedir.

Alt çenede hiç dişi olmayan total protez taşıyan hastalar ;sürekli ağrıdan (vuruk), iyi çiğneyememekten ve protezin oynamasından şikayetçidirler. Bu şikayet zaman içinde proteze destek olan kemik dokunun erimesi ile daha da artar hale gelir. Bu tip hastalarda implant tedavisi yukarıdaki tüm şikayetleri ortadan kaldırdığı gibi kemiğin erimesini de durdurmaktadır.

Kancalarla tutunan protezin çirkin görüntüsü, ya da köprü yapılabilmesi için sağlam dişlerini kestirme zorunluluğu, implantı tek alternatif yapmaktadır. Tek bir implantın yerleştirilmesi komşu dişleri kurtardığı gibi daha estetik ve fonksiyonel sonuçların ortaya çıkmasına da neden olur.

İmplant tedavisinin avantajları nelerdir?

  • Daha iyi çiğneyebilme 

  • Daha iyi estetik görünüm

  • Özgüvenin geri kazanılması ile daha mutlu bir sosyal hayat

  • Her şeyi yiyebilmeye bağlı olarak daha sağlıklı ve dengeli beslenme

İmplant tedavisinin dezavantajları nedir?

Yüksek maliyet;
Kullanılan tüm malzemenin ithal olması ve sağlıklı implant üretimi için çok yüksek teknolojiye gereksinim duyulması tedavinin fiyatını yükseltmektedir. Ülkemizin içinde bulunduğu ekonomik şartlar nedeniyle döviz kurlarında gözlenen artışlar da tedavinin maliyetini olumsuz etkilemektedir.İmplant yerleştirme işleminin karmaşıklığı ve uzunluğu, hastanın diş sağlığı ve ihtiyaçlarına bağlı olarak değişir, ve sonuç büyük bir yatırım olabilir.

Çok özenli yapılması gereken ağız temizliği işlemi

İmplantın yerleştirildikten sonra kemik içinde kaldığı süre boyunca ve  daha sonra protezler tamamlandıktan sonra çok iyi bir ağız hijyeni yapılmalıdır. Ağız hijyeninin en üst seviyede tutulamaması implant konulmadan önce ilk düşünülmesi gereken  kriterdir.