geri dön

Çocuklarda Sağlıklı Beslenme

Dengeli beslenme çocuğunuzun genel vücut gelişimini etkilediği gibi diş sağlığının da temel unsurlarından biridir.

Ağzımız içindeki bakteriler diş ve diş etleri üzerindeki yediğimiz yiyeceklerden arta kalan besin plağı ile beslenirler. Ancak bakterilerin atığı asidiktir ve bu asit ortam dişlerin çürümesine sebep olur. Özellikle şekerli yiyecekler m.o.lar tarafından kolay ve hızla aside dönüştürülebildiğinden çürük riskini artırmaktadırlar.

Karbonhidratlar, sağlıklı bir diyetin önemli bir bölümü olduklarından, karbonhidratı kesmeyin. Bu, hiçbir zaman kendinizin ve çocuğunuzun dondurma, kek, turta ya da şeker yemesine izin vermeyin demek değildir. Yediğiniz şeker miktarından ziyade, nasıl ve ne zaman yediğiniz daha önemlidir. Öğünler arasında yenilen tatlılar öğünde yenenlere nazaran daha çok zarar verir.

Bunun yerine, diş çürüklerini önlemek için şu önlemleri alın:

Çocuğunuzu  atıştırmalıklardan  yapışkan yiyeceklerden uzak tutun. Şeker, karamel, cips gibi yiyecekler dişlere yapışır. Bunları yedikten sonra 20 dakika içinde dişlerin fırçalanması (bakteri, diş çürümesine neden olan asidi bu süreden sonra üretmeye başlar) gerekir.

Atıştırılan yiyecekleri dikkatle seçin. Diş çürümesine neden olan yiyecekleri öğün aralarında yemek, aynı yiyecekleri öğünde yemekten daha zararlıdır. Gün boyunca azar azar atıştırmak bakterinin dişler üzerinde sürekli asit bulundurmasına izin verir.

Sürekli şekerli, asitli içecekler içilmemesi gerekir. Bunları tüketirken pipet  kullanarak dişlerle temasını azaltın.

Sakız çiğnemek faydalıdır, tükürük akışını  artırdığından ağızdaki asidik ortamın daha hızlı normale dönmesini sağlar. Fakat şekersiz veya diş dostu sakızlar tüketilmelidir.

Alınan şeker ve karbonhidrat miktarını denetleyin.