geri dön

Ağız Kokusu

Ağız kokusu nedir?      

 

  Birden fazla kişi, günün her hangi bir saatinde, yakın temasa gerek olmadan, ayni bireyin ağızında çirkin koku tespit ediyorsa, ve bu durum en az birkaç ay boyunca kesintili veya kesintisiz olarak devam ediyorsa, bireyin kendisi bu çirkin kokuyu duymuyor olsa bile bu klinik tabloya ağız kokusu ismi  
 

Kaç çeşit ağız kokusu vardır?


Tip 0 Ağız kokusu: 
Sadece sabahları uyanıldığında duyulan koku normaldir. Her bireyde mutlaka az veya çok miktarda bulunur. Tedavi edilmez. Tedavi edilse bile tekrar ortaya çıkacaktır
 
  Tip 1 Ağız kokusu:
 Dil yüzeyi girintili ve çıkıntılıdır. Kriptaların derin çukurlarına yerleşen bakteriler, salyadan ve besinlerden gelen proteinleri uçucu kükürtlü bileşiklere parçalar.
            Ağız kokusunun sebebi uçucu kükürtlü bileşiklerdir.  Ağız kokusuna sebep olan düzinelerce VSB gazı vardır. En sık rastlananları burada anlatılmıştır. Emin olunuz bunlardan hiç birisini koklamak istemezsiniz.
 
  Tip 2 Ağız kokusu:
Bu grup ağız kokusu da büyük ölçüde dil sırtından gelir fakat bakteri kaynağı ağızın içinde değildir, sinüsler, bademcikler, boğaz  veya komşu dokulardır. Bilhassa çocuklarda Tip 1 ile birlikte görülür. 
      Toplumda hayret edilecek kadar fazla sayıda isanda ağız kokusu sebebidir.
 
  Tip 3 Ağız kokusu: Sindirim enzim veya organları besinleri gereği şekilde sindiremediği zaman besinler bakterilerin çürütmesine terk edilmiş demektir. Sindirim kanalında açığa çıkan gazlar bireyin isteği ve bilgisi dışında ağıza yükselir. 
        Bireyin geğirmesine gerek yoktur. Burada oluşan gazlar, otururken 0.68 ml/dak, yatarken 0.12 ml/dak hızında ağıza yükselir. Birey bunu bilmez. 
       Bu tip ağız kokusunda mide ile yemek borusu arasındaki gastroözefajial kapak gevşemişse  daha fazla çirkin kokulu gaz ağıza dolacaktır. H. pylori gastriti devamında gelişen erozif lezyonlar ağız kokusu sebebidir.
       Bilhassa ilerleyen yaş ile orantılı olarak bu tip ağız kokularının görülmesi artar. 
 
  Tip 4 Ağız kokusu: Akciğerden gelir. Ağız kokusu değildir. NEFES KOKUSUdur. İki şekilde meydana gelir. Birincisi: akciğer parankiminde veya alt solunum yolunda bir infeksiyon (pnömoni, plörit, adenit, bronşit vs...) bulunuyor ise buradan açığa çıkan çirkin kokulu gazlar doğrudan ekspirasyon havasına karışır. 
    İkinci yolu ise kimyası değişen kan gazlarının ekspirasyon havasında aromatik bileşiklere dönüşmesidir. Bunun en canlı örneği şeker veya gut hastalarında, diyaliz hastalarında, narkozdan çıktıktan hemen sonra, gebelikte görülen ağız kokusudur.
       Bu Tip nefes kokusu hastaları ağız kokusu tedavisine asla cevap vermez, ağız içinde ne yapılırsa yapılsın hiç bir iyileşme göstermez.  Çünkü ne koku kaynağı ağızdadır, ne ne sebebi ağızdadır. Bu sayfada nefes kokusu hakkında daha fazla bilgi bulacaksınız  Nefes kokusu
 
  Tip 5 Ağız kokusu: Ağzının koktuğunu zannederler. Aslında ağızda ölçülebilir hiç bir patolojik koku bulunmaz. Bu sayfada detaylı bilgi vardır: tıklayınız
        "Benden uzak durduklarına göre galiba benim ağızım kokuyor" düşüncesi hakimdir. Bunlar genellikle duygulu, narin, disiplinli ve içe dönük kişilik taşırlar. Şaşırtmacalı sorular ile teşhis edilirler. Çok zor teşhis ve tedavi edilirler. Psikiyatrist iş birliği ile tedavi edilmelidir. Bu hastalara asla "ağızınız kokmuyor" demeyiniz.